Damen Beauty en Body    

Sportmassage

De benaming sportmassage zou de indruk kunnen 

wekken dat enkel sportmensen of –

sportbeoefenaars gemasseerd mogen worden. 

Deze veronderstelling is onjuist. Iedereen kan in 

aanmerking komen voor een massage.  Er wordt 

altijd alleen gemasseerd op een gezond persoon. 

Het doel van een sportmassage is: het verbeteren 

of het behouden van de lichamelijke conditie en/of 

het wegnemen, verminderen van spiervermoeidheid, 

spierpijn, spierverhardingen, spierknopen, 

verhoogde of verlaagde spierspanning, verklevingen 

en afvalstoffen.


Een sportmassage  is ideaal bij: behoefte aan een stevige massage, spierklachten door overbelasting en verklevingen en wanneer je last hebt van pijnlijke, harde en stijve spieren. Sportmassage is niet altijd de meest comfortabele ervaring terwijl het gebeurt. Je kunt wat ongemak en misschien ook wat pijn voelen tijdens en na de massage, afhankelijk van je eigen pijngrens en hoe gespannen je spieren zijn. Sportmassage is een vorm van een diepweefselmassage waarbij veel druk op de spieren uitgeoefend wordt om zo het weefsel te ontdoen van verklevingen, knopen en afvalstoffen, zodat herstel sneller kan plaatsvinden. Deze druk voelt vooral ongemakkelijk aan op plekken waar de belasting in het weefsel door deze spierknopen, verklevingen en afvalstoffen het hoogst is. Het ongemak dat je tijdens een sportmassage voelt is over het algemeen normaal, maar je mag het nooit als zo ongemakkelijk ervaren dat je de behoefte voelt om je te verdraaien om het te kunnen verdragen. Als je spieren zo gespannen zijn, zal je niet veel baat hebben bij deze massage en kun je beter voor een wellness massage kiezen. Geef daarom altijd aan wanneer de druk van de massagegrepen te stevig is om je te kunnen ontspannen. Dit is noodzakelijk voor het succes van de massage. De vereiste hoeveelheid druk is voor elk individu anders. Ook kun je merken dat je spieren een dag of twee pijnlijk zijn na een sportmassage, daarna ga je het profijt voelen.


Preparatief/voorbereidend:                                                                                                    

De sporter wordt lichamelijk en geestelijk voorbereid op de komende wedstrijd. Vóór het leveren van een prestatie moet het lichaam opgewarmd worden d.m.v. een  goed warming-up. Een sportmassage stimuleert de doorbloeding in huid en spieren en kan helpen de spieren op de juiste spierspanning te brengen. Een (voorbereidende) sportmassage kan door sporters, naast fysieke doel, ook gebruikt worden om zich mentaal voor te bereiden


Preventief/voorkomend:                                                                                                         

Ter voorkoming van blessures. Doordat de doorbloeding en stofwisseling gestimuleerd wordt, wordt het weefsel beter voorzien van voedingsstoffen en zuurstof  (en ontdaan van afvalstoffen). Er kan hierdoor een verbetering ontstaan in bewegingsuitslagen en coördinatie waardoor de kans  op het ontstaan van blessures wordt verminderd.


Curatief/genezend-herstellend.                                                                         

Deze massage wordt na de sportinspanning gegeven en dient om de spieren te ontwateren, de tonus van de spier te verlagen en afvalstoffen sneller af te voeren. Door deze massage worden stoornissen als spiervermoeidheid, spierpijn bestreden en herstelprocessen ondersteund.  Er worden ontspannende ontwaterende grepen toegepast.


Soorten sportmassage: hierbij is het tijdstip v/d massage t.o.v. de sportprestatie de bepalende factor:

1: Activiteitsmassage:        

    Preactiviteit (voor prestatie) Doel: beteren doorbloeding van de weefsels          (preperatief/preventief). 

 Interactiviteit (tijdens prestatie). Doel: wegwerken vermoeidheid (curatief), verbeteren       doorbloeding (preparatief/preventief); 

Postactiviteit (na prestatie) Doel: afvoer/wegwerken afvalstoffen en vocht (curatief/dehydratie)

2: Passiviteitsmassage:                                                                                             

Wanneer er niet gesport (kan) worden. Bijvoorbeeld tijdens een blessurestop. Een passiviteitsmassage wordt  toegepast  als de sporter tijdelijk zijn sport niet kan beoefenen, met als doel verlies van conditie zoveel mogelijk tegen te gaan; Of in het gesloten seizoen. Een passiviteitsmassage kan ook worden toegepast in geval van overtraining, dit is een verstoring van het evenwicht tussen arbeid en rust.